søndag den 28. januar 2018

Løgsuppe med ostebrød

Fransk løgsuppe med gratineret ostebrød.
2 pers.
20 gr smør
1 spsk olie
ca 400-500 gr løg
2 fed hvidløg, finthakkede
3 laurbærblade
1 kvist frisk timian – 1 tsk tørret timian kan også bruges
1 dl hvidvin – kan udelades
5-6 dl hønsefond – evt vand + bouillonterning
salt og peber
4-6 skiver flute
4 spsk revet ost, fx gruyere, emmentaler, parmesan eller cheddar
Varm smør og olie op i en gryde. Skræl løgene, halver dem på langs og skær dem efterfølgende i tynde ringe. Kom løg, hvidløg, laurbærblade og timian i gryden og sauter dem i fedtstoffet, uden at de tager farve. Skru herefter ned for varmen og lad løgene stege i minimum 20-30 minutter, så de bliver lysebrune og karamelliserer. Giv løgene tid, da det er denne proces, som giver den gode smag. Rør rundt i løgene engang imellem, så de ikke brænder fast.
Når løgene er lysebrune tilsættes evt. hvidvin, som koger ind til det er næsten væk. Hæld hønsebouillon i gryden, læg låg på og lad suppen snurre i ca 20 minutter. Smag til med salt og peber. Hæld den varme suppe i 2 ildfaste portionsskåle, læg 2-3 skiver flute ovenpå suppen og drys med revet ost. Stil herefter skålene i ovnen og gratiner brødene ved 225-250 grader i ca 10 minutter, til osten er smelter. Drys med lidt timian på toppen og server suppen straks. Pas på – den er rygende varm.
Note. I Frankrig bruges gruyereost til gratineringen, men den er ikke altid lige nem at skaffe herhjemme. Man kan derfor bruge en anden god ost med lidt smag, fx revet emmentaler, cheddar eller parmesanost og endelig kan en helt almindelig revet mozzarellaost også godt gøre det. I stedet for at komme brødene i suppen, kan man gratinere de små ostebrød for sig selv i ovnen og blot servere dem ved siden af.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar