søndag den 28. januar 2018

Moussaka

Moussaka med aubergine og kartofler.
4 pers.
1 spsk olie
1 løg, hakket
2 fed hvidløg, finthakket
400-450 gr hakket oksekød
1-2 spsk hvedemel – kan udelades
1 ds hakkede tomater
1 dl vand
1 tsk paprika
1/2 tsk chili
2 tsk timian – oregano kan også bruges
1/2 tsk stødt kanel
evt. 1 nip sukker
salt og peber
1 aubergine
1-2 bagekartofler
Bechamelsauce.
30 gr smør
2 spsk hvedemel
4 dl mælk
1/2 tsk revet muskat
salt og peber
50 gr revet ost
Varm olien op i en stor gryde og svits løg og hvidløg heri. Tilsæt det hakkede kød og brun det godt. Rør evt. hvedemel i oksekødet, inden de hakkede tomater, vand og krydderier kommes i gryden. Hvedemelet kan udelades, men det hjælper med at jævne kødsaucen, så den tykner ganske let. Det gør den færdige moussaka mindre “flydende” og gør det nemmere at skære pæne stykker. Lad saucen simre i 10-15 minutter og smag til med sukker, salt og peber.
Imens saucen simrer, skæres auberginen i skiver af ca. 1/2 cm tykkelse. Skiverne fordeles på en bageplade med bagepapir, drysses med lidt salt og bages møre i ovnen ved 200 grader i 10-15 minutter. Skræl bagekartoflerne og skær dem ligeledes i tynde skiver. Fordel lidt kødsauce i bunden af et ildfast fad og læg aubergineskiver ovenpå. Fortsæt herefter med et lag kødsauce, så kartoffelskiver og kødsauce. Fortsæt til alle aubergine- og kartoffelskiverne er brugt. Slut med et lag kødsauce.
Smelt smørret til bechamelsaucen i en gryde og rør mel i. Tilsæt mælken og pisk godt, så saucen ikke klumper. Bring saucen i kog og lad den koge i et par minutter, så den tykner og melsmagen forsvinder. Smag til med muskat, salt og peber. Fordel bechamelsaucen ovenpå moussaka’en og drys revet ost øverst. Bag moussaka’en ved 180 gr i ca. 40 minutter til osten er gylden og kartoflerne møre. Server med salat, tzatziki og måske lidt godt brød.
Note. Man kan godt udelade aubergine og udelukkende lave moussaka med kartofler i skiver. Der er måske nok nærmere tale om en form for kartoffellasagne, men det lækkert krydrede oksekød og toppen af sprødbagt bechamelsauce er det vigtigste. Omvendt kan man også udelade kartoflerne og udelukkende bruge auberginer i skiver.
    Steg kartoflerne, eller kog skiverne 10 minutter 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar